Ενώ παρουσιάζονται ως «αυθεντίες» για το νου και την ψυχική υγεία, η ψυχιατρική δεν έχει καμία επιστημονική βάση για οποιαδήποτε από τις θεραπείες ή τις μεθόδους της. Παρουσιάζονται στη συνέχεια συγκεκριμένα στοιχεία, απομυθοποιώντας αρκετά από τα κύρια αξιώματά και τις μεθόδους αυτής της ψευδο-επιστήμης.
Πραγματική Ασθένεια έναντι Ψυχικής «Διαταραχής»Οι ψυχιατρικές διαταραχές δεν είναι ιατρικές παθήσεις. Δεν υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις, εγκεφαλογραφήματα, ακτινογραφίες ή εξετάσεις χημικής ανισορροπίας που να μπορούν να επικυρώσουν ότι οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή είναι μια σωματική κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν παθαίνουν κατάθλιψη ή ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να βιώσουν συναισθηματικά ή διανοητικά προβλήματα, αλλά η ψυχιατρική έχει επανασυσκευάσει αυτά τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές ως «ασθένεια», προκειμένου να πουλήσει φάρμακα. Αυτή είναι μια λαμπρή εκστρατεία μάρκετινγκ, αλλά δεν είναι επιστήμη.
Οι Ψυχιατρικές Διαταραχές Ψηφίστηκαν προκειμένου να ΥπάρξουνΤα διαγνωστικά κριτήρια της ψυχιατρικής κυριολεκτικά ψηφίστηκαν προκειμένου να υπάρξουν και εισήχθησαν στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο για Ψυχικές Διαταραχές (DSM) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης. Αυτό που έχει ψηφιστεί είναι ένα σύστημα ταξινόμησης των συμπτωμάτων που είναι πλήρως διαφορετικό από, και ξένο προς, οτιδήποτε στην ιατρική. Καμία από τις διαγνώσεις δεν υποστηρίζεται από αντικειμενικά αποδεικτικά στοιχεία σωματικής νόσου, ασθένειας ή από την επιστήμη.
Η Ψυχιατρική Παραδέχεται ότι δεν Έχει Καμία Θεραπεία«Δεν γνωρίζουμε τις αιτίες [οποιασδήποτε ψυχικής ασθένειας]. Δεν έχουµε ακόµη τις µεθόδους για να “γιατρέψουµε” αυτές τις παθήσεις». Ο Δρ. Ρεξ Κόντρι, ψυχίατρος και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (NIMH), 1995
'Οχι Τομογραφίες Εγκεφάλου για Διανοητικές ΑσθένειεςΟι ψυχίατροι υποστηρίζουν ότι οι σαρώσεις εγκεφάλου τώρα δείχνουν αλλαγές στον εγκέφαλο που «αποδεικνύουν» ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη, που είναι κάποιες απ' αυτές. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν το εξής: αυτό που μένει είναι τα «ψιλά γράμματα» στις μελέτες που λένε: «προτείνει», «μπορεί» και «υπάρχει η ελπίδα».
ΠαρενέργειεςΟι ψυχίατροι δεν μπορούν να προβλέψουν τις αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να βιώσεις, γιατί κανείς τους δεν ξέρει πώς δουλεύουν τα φάρμακά τους.
Τα ψυχοτρόπα φάρμακα γίνονται γνωστά όλο και περισσότερο ως χημικές τοξίνες που έχουν τη δύναμη να σκοτώνουν. Οι ψυχίατροι ισχυρίζονται ότι τα φάρμακά τους σώζουν ζωές, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες τους τις μελέτες, τα ψυχοτρόπα φάρμακα μπορούν να διπλασιάσουν τις πιθανότητες αυτοκτονίας.
Καμία Γενετική Απόδειξη Ψυχικής Πάθησης«Δεν υπάρχει ισχυρισμός για ένα γονίδιο, για μια ψυχική νόσο που να έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, παρά τη λαϊκή παραπληροφόρηση». — Δρ. Τζόζεφ Γκλενμούλεν, ψυχίατρος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ