Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΕΥΚΟΛΟ ΧΡΗΜΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΠΙ ΠΤΩΜΑΤΩΝΕύκολο Χρήμα Πατώντας επί Πτωμάτων

Ψυχοτρόπα φάρμακα. Είναι η ιστορία των μεγάλων κερδών – φάρμακα που τροφοδοτούν μια ψυχιατρική βιομηχανία 330 δις δολαρίων, χωρίς να έχουν να επιδείξουν ούτε μια θεραπεία. Το κόστος σε ανθρώπινους όρους είναι ακόμα μεγαλύτερο – αυτά τα φάρμακα σκοτώνουν τώρα περίπου 42.000 ανθρώπους το χρόνο. Και ο αριθμός των θανάτων διαρκώς αυξάνεται. Με περισσότερες από 175 συνεντεύξεις από δικηγόρους και ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας, από οικογένειες θυμάτων αλλά και από τους ίδιους τους επιζώντες, αυτό το ντοκιμαντέρ στην κυριολεξία καθηλώνει αφήνοντας να φανεί η γυμνή αλήθεια γύρω από τη χορήγηση ψυχοτρόπων φαρμάκων και αποκαλύπτοντας μια απάνθρωπη αλλά καλολαδωμένη χρηματομηχανή.

(Σημείωση: Στη συνέχεια υπάρχει μια συνοπτική περιγραφή του περιεχομένου του κάθε κεφαλαίου του ντοκιμαντέρ. Κάνοντας κλικ στον τίτλο μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο του βίντεο.)

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή

Οι ψυχίατροι θα ήθελαν να πιστέψετε ότι υπάρχει μια επιδημία από ψυχικές ασθένειες και ότι τα ψυχοτρόπα φάρμακα (που αλλοιώνουν το νου) είναι η μόνη θεραπεία.
Για ολόκληρες δεκαετίες δούλεψαν σκληρά για να πείσουν το κοινό ότι τα ψυχοφάρμακά τους είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της καθημερινής ζωής. Παρ’ όλα αυτά ρωτήστε οποιονδήποτε ψυχίατρο – όπως κάναμε κι εμείς – και θα παραδεχτεί ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις στο θέμα της ψυχικής υγείας. Ωστόσο οι θεραπείες που επιβάλλουν στους ανθρώπους – που δεν υποστηρίζονται από καμία επιστήμη – σπέρνουν στην κοινωνία μας τον όλεθρο και το χάος.
Οι ψυχίατροι δρουν εν ονόματι του κέρδους – αυτός είναι ο θεός τους.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Εκτός του ότι σακατεύουν πλήθος ανθρώπων καθημερινά, έχει υπολογιστεί ότι τα ψυχοφάρμακα σκοτώνουν περίπου 3.000 άτομα το μήνα. Παρ’ όλα αυτά, αυτά τα ίδια φάρμακα βοηθούν εξακολουθητικά την ψυχιατρική να κερδίζει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο, παγκοσμίως.
Κεφάλαιο 2: Η Προώθηση των Ψυχιατρικών Φαρμάκων
Από το 1952, το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο (DSM) – η «βίβλος» και παράλληλα το βιβλίο τιμολόγησης των ψυχιάτρων – έχει φτάσει από ένα μικρό βιβλιαράκι με μια λίστα 112 «ψυχικών διαταραχών» να γίνει ένας τεράστιος τόμος 886 σελίδων, με 374 διαταραχές. Είναι το μόνο βιβλίο μέσα από το οποίο οι ψυχίατροι μπορούν να κάνουν διάγνωση, να δώσουν φάρμακα και να κοστολογήσουν τις υπηρεσίες τους. Στην ουσία η βιομηχανία των ψυχιάτρων χρησιμοποιεί το DSM για να συγκεντρώνει πάνω από 72 δις δολάρια από ιδιωτικούς ή κυβερνητικούς ασφαλιστικούς φορείς.
Κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τις εκατοντάδες φανταστικές διαταραχές που έχουν επινοήσει οι ψυχίατροι για να εξυπηρετήσουν μια φαρμακοβιομηχανία με έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Γύρω στο 50% όλων των Αμερικανών που αυτοκτονούν παίρνουν ψυχοτρόπα φάρμακα.
Κεφάλαιο 3: Εμπόριο Ασθενειών
Μας έχει περικυκλώσει ένα κύμα επινοημένων ψυχικών ασθενειών.
Από πού έρχεται; Χρησιμοποιώντας το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, οι ψυχίατροι μπορούν να χαρακτηρίσουν οποιονδήποτε άνθρωπο σήμερα ως ψυχικά άρρωστο. Το αίσθημα ντροπής – μια συνηθισμένη ανθρώπινη κατάσταση– έχει καταχωρηθεί πλέον κάτω από τον τίτλο «Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους» και μπορείτε να το βρείτε στα περιεχόμενα του βιβλίου τους.
Όσο κι αν έχει μεγαλώσει η βιομηχανία χορήγησης ψυχοφαρμάκων, οι ψυχίατροι δουλεύουν σκληρά για να επινοήσουν ακόμη περισσότερες διαταραχές και να διευρύνουν ακόμα περισσότερο την αγορά τους. Υπάρχει ένα χάπι για κάθε τι. Από την άλλη, ούτε το κοινό ούτε και οι ασθενείς ενημερώνονται για το πόσο επικίνδυνα είναι πραγματικά τα ψυχοφάρμακα.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Από το 1994 έχει σημειωθεί μια αύξηση 4.000% στη διάγνωση παιδιών ως διπολικά (στις ΗΠΑ), ενώ ο αριθμός των ψυχοφαρμάκων που τους χορηγήθηκαν έχουν 5πλασιαστεί φτάνοντας τις 2,5 εκατομμύρια συνταγές περίπου.

Κεφάλαιο 4: Το πείραμα

Η παντελής απουσία επιστημονικών τεστ προκειμένου να επιβεβαιωθεί μια διάγνωση δε σταματάει τους ψυχίατρους από το να διεξάγουν κλινικές δοκιμές για επικίνδυνα φάρμακα.
Κανένα εργαστηριακό τεστ δεν επιβεβαιώνει ούτε και μπορεί να κάνει μια μέτρηση για την οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή. Το θέμα όμως είναι ότι διακυβεύονται χοντρά κονδύλια. Η έρευνα για τα ψυχοφάρμακα είναι τελείως υποκειμενική και πολύ συχνά τα αποτελέσματά της είναι παραποιημένα. Και μόνο στη βάση μιας τέτοιας έρευνας – μακριά από κάθε αντικειμενικότητα – θα μπορούσαν τα ψυχοτρόπα φάρμακα, με πιθανές θανάσιμες παρενέργειες, να έχουν την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για χρήση εφ’ όρου ζωής από τα ανυποψίαστα μέλη του κοινού.
Οι πειραματισμοί, όμως, δεν τελειώνουν εκεί. Επιπλέον κλινικές δοκιμές για τα ψυχοτρόπα φάρμακα εκμεταλλεύονται τις επινοημένες διαταραχές που περιγράφονται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο (DSM) για να συγκεντρώσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, βάζοντας στο στόχαστρό τους, αυτή τη φορά, το πιο αθώο και ανυπεράσπιστο κοινό: τα παιδιά.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Διακυβεύοντας τεράστια κονδύλια, τα ψυχιατρικά πειράματα για παιδιά έχουν φτάσει στα ύψη, με 323 μελέτες που, είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κεφάλαιο 5: Πλασάρισμα σε εκείνους που χορηγούν συνταγές

Από τη στιγμή που τα ψυχοτρόπα φάρματα δεν μπορούν να πουληθούν στο κοινό χωρίς ιατρική συνταγή, οι φαρμακευτικές εταιρείες προσλαμβάνουν ψυχιάτρους για να προωθήσουν αυτά τα φάρμακα για λογαριασμό τους συνταγογραφώντας τα στους ασθενείς τους. Και μέσα απ’ αυτή την επίσημη πλέον έγκριση, οι φαρμακευτικές εταιρείες βγάζουν δισεκατομμύρια.
Ένας κορυφαίος ψυχίατρος, καθηγητής πανεπιστημίου, μπορεί να βγάλει πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια το χρόνο από τη συνεργασία του με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι οι ψυχίατροι διαφημίζουν με ενθουσιασμό τα ψυχοτρόπα φάρμακα στους ακαδημαϊκούς κύκλους και στους συνεργάτες και φίλους τους και υπογράφουν την εγκυρότητα μελετών στις οποίες δε συμμετείχαν ποτέ. Κατόπιν, οι μελέτες αυτές δημοσιεύονται.
Χάρη στη συνεχή διαφήμιση εκ μέρους των ψυχιάτρων, οι συνταγές για ψυχοτρόπα φάρμακα έχουν διεισδύσει και καθιερωθεί όχι μόνο στο χώρο της ψυχιατρικής αλλά και σε ολόκληρο το ιατρικό επάγγελμα.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Με πάνω από 300 εκατομμύρια συνταγές για ψυχοτρόπα φάρμακα να χορηγούνται καθημερινά, οι ψυχίατροι που συνταγογραφούν τα περισσότερα, αμείβονται αδρά για το γεγονός ότι ανοίγουν νέες αγορές.

Κεφάλαιο 6: Πλασάροντας Φάρμακα στο Κοινό

Η διαφήμιση των ψυχοτρόπων φαρμάκων στην τηλεόραση έχει προκαλέσει τρομαχτική ανταπόκριση από τη μεριά του κοινού.
Οι πωλήσεις, μόνο τα πρώτα τρία χρόνια που ξεκίνησαν οι διαφημίσεις στην τηλεόραση, γνώρισαν αύξηση κατά διακόσια πενήντα τοις εκατό. Με έσοδα που χτυπάνε επίπεδα ρεκόρ, η βιομηχανία φαρμάκων ξοδεύει 2,9 δις δολάρια το χρόνο μόνο για διαφημίσεις στην τηλεόραση. Διαφημιστικά κόλπα όπως «ομάδες υποστήριξης ασθενών» και εργαλεία που με αδιάκριτα μέσα κάνουν «έγκυρη αξιολόγηση» της κατάστασης των ατόμων, προσθέτουν εκατοντάδες ασθενείς στη βάση δεδομένων τους.
Σήμερα, οι φαρμακοβιομηχανίες ξοδεύουν 5,3 δις δολάρια το χρόνο για την προώθηση φαρμάκων που χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής – σχεδόν εννιά φορές πάνω από τα χρήματα που ξόδευαν για παρόμοιου τύπου μάρκετινγκ πριν από δέκα χρόνια.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Οι διεθνείς πωλήσεις των ψυχοφαρμάκων έχουν φτάσει στα 80 δις δολάρια το χρόνο.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στο μεταξύ οι ψυχίατροι κλείνουν οικειοθελώς τα μάτια στην ανθρώπινη τραγωδία που έχουν δημιουργήσει και η οποία έχει πλέον πάρει τεράστιες διαστάσεις.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Το πρόγραμμα Teenscreen τσεκάρει χιλιάδες μαθητές για διανοητικές διαταραχές σε πάνω από 500 σχολεία σε 43 πολιτείες της Αμερικής.

Κεφάλαιο 7: Παρενέργειες

Γιατί δεν μπορούν οι ψυχίατροι να προβλέψουν ποιες αρνητικές παρενέργειες θα βιώσετε εξαιτίας της λήψης ψυχοφαρμάκων; Επειδή κανένας τους δε γνωρίζει ποιες είναι οι συνέπειες από τα φάρμακα που οι ίδιοι χορηγούν.
Τα ψυχοτρόπα φάρμακα γίνονται γνωστά όλο και περισσότερο ως χημικές τοξίνες που έχουν τη δύναμη να σκοτώνουν. Οι ψυχίατροι ισχυρίζονται ότι τα φάρμακα που χορηγούν σώζουν ζωές, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες τους τις μελέτες, τα ψυχοτρόπα φάρμακα μπορούν να διπλασιάσουν τις πιθανότητες αυτοκτονίας. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη, γεγονός που οι ψυχίατροι παραβλέπουν.
Καθώς το επικερδές παιχνίδι τους διεισδύει όλο και πιο βαθειά στην κοινωνία, τα παιδιά έχουν γίνει το πιο πρόσφατο και τραγικότερο θύμα τους.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Έχει υπολογιστεί ότι τα ψυχοφάρμακα σκοτώνουν 42.000 άτομα κάθε χρόνο.

Κεφάλαιο 8: Πάρε τα Δεδομένα

Οι ψυχίατροι επιμένουν εξακολουθητικά στην προσπάθειά τους να σας κάνουν να πιστέψετε ότι τα ψυχοφάρμακα είναι «ασφαλή και δραστικά» – γιατί στο κάτω − κάτω αυτοί είναι οι «ειδικοί» στο χώρο της ψυχικής υγείας, και όχι εσείς. Η μια περίπτωση μετά την άλλη, όμως, αποδεικνύουν ότι το να τους εμπιστευτεί κανείς μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Πώς μπορεί το κοινό να προστατευτεί; Με το να επιμένει στο δικαίωμα της συναίνεσης για θεραπεία κατόπιν ενημέρωσης.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι αυτά είναι τα δεδομένα που οφείλετε να γνωρίζετε:
Πρώτο: Οι ψυχικές ανωμαλίες δεν είναι πραγματικές ασθένειες που απαιτούν φαρμακευτική αγωγή.
Δεύτερο: Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη, πουθενά, για το ότι τα ψυχοτρόπα φάρμακα επιλύουν το οποιοδήποτε διανοητικό πρόβλημα.
Τρίτο:Τα ψυχοτρόπα φάρμακα καλύπτουν τα συμπτώματα και έχουν σοβαρότατες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Οι ψυχίατροι παραδέχονται...
«Κανείς δε γνωρίζει πώς ακριβώς δρουν αυτά τα ψυχοφάρμακα».
«Δεν τους ενημερώνω για όλες τις παρενέργειες, επειδή υπάρχουν τόσο πολλές πιθανές παρενέργειες».
«Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι είχαμε σταθεροποιήσει τις δοκιμές, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμία αξία».
«Στην ουσία, ποτέ δεν ξέρεις αν πρόκειται για το σωστό φάρμακο».
«Προχωράμε με τη μέθοδο της δοκιμής και λάθους».
«Δεν μπορείς απλά να θεραπεύσεις κάποιον».
Τέταρτο: Μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση και εθισμό.
Πέμπτο: Τα περισσότερα ψυχικά προβλήματα προκαλούνται από υποβόσκουσες σωματικές ασθένειες που απαιτούν ιατρική και όχι ψυχιατρική θεραπεία.
Έκτο: Ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια συναισθηματική ή ψυχολογική κατάπτωση, πολλές αποτελεσματικές λύσεις δεν απαιτούν τη λήψη ψυχοτρόπων φαρμάκων.
Όπως η μοντέρνα ψυχιατρική έχει διεισδύσει τόσο έντονα στον κόσμο μας τα τελευταία πενήντα χρόνια, έτσι έχει γίνει και με τα ψυχοφάρμακα. Επειδή όμως οι εναλλακτικές θεραπείες που γίνονται χωρίς φάρμακα, σπάνια ανακοινώνονται στους ασθενείς, η συναίνεση των ασθενών για τη λήψη φαρμάκων κατόπιν ειλικρινούς ενημέρωσης σχεδόν πάντα απουσιάζει .
Υπάρχει όμως τρόπος να ξεσκεπάσει κανείς αυτό το έγκλημα με το να αναφέρει τα παράπονά του και τις βλαβερές συνέπειες που προκαλούνται εξαιτίας της λήψης ψυχοφαρμάκων στις αρμόδιες κρατικές αρχές.
Αυτός όμως είναι ο μόνος δρόμος για να αποκαλυφθεί η αλήθεια σχετικά με τον αντίκτυπο και τη φρίκη που προκαλεί η χρήση ψυχοφαρμάκων.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Ο FDA παραδέχεται ότι οι καταγγελίες που γίνονται από τους ασθενείς ή τους ίδιους του γιατρούς, κυμαίνονται από 1 ως 10% των αρνητικών παρενεργειών
των φαρμάκων που εκδηλώνονται συνολικά.