Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

«Κατασκευάζοντας την κατάθλιψη: Η μυστική ιστορία μιας μοντέρνας ασθένειας»

Πηγή: tvxs

Ο Φυσιοθεραπευτής και συγγραφέας Gary Greenberg διαπραγματεύεται στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Manufacturing Depression: The Secret History of a Modern Disease», τη σύγχρονη ιστορία της κατάθλιψης ενώ θέτει ταυτόχρονα το ερώτημα για το αν η εν λόγω ασθένεια είναι κατασκευασμένη.

Ο συγγραφέας στα πλαίσια της έρευνας για το βιβλίο του, έκανε διάφορα τεστ σε ειδικές κλινικές και διαπίστωσε πως τις περισσότερες φορές τα φάρμακα απέτυχαν να ξεπεράσουν τα placebos. Ο κ. Greenberg παραχώρησε συνέντευξη στοhttp://www.democracynow.org όπου μιλάει για το τελευταίο του βιβλίο.

Δύο δεκαετίες μετά την διοχέτευση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στην αγορά, έχει γίνει στερεότυπη πλέον η άποψη πως η θλίψη μας είναι η ασθένεια της κατάθλιψης. Γύρω από αυτόν τον ιατρικό όρο έχει στηθεί η αγορά των αντικαταθλιπτικών η οποία εκτιμάται πως έχει ετήσιο τζίρο περίπου δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Greenberg πιστεύει πως η κατάθλιψη κατασκευάζεται κατά ένα μεγάλο μέρος από τους γιατρούς και τις φαρμακευτικές εταιρείες και την εμφανίζουν ως μια ασθένεια με βιολογική αιτία η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή.

Κατά τη διάρκεια των αρκετών εξετάσεων που έκανε οι γιατροί του διέγνωσαν βαριά κατάθλιψη και του συνέστησαν να ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή η οποία φυσικά κόστιζε αρκετά χρήματα. Διαπίστωσε όμως πως τα καταπραϋντικά που έπαιρνε δεν είχαν μεγάλη διαφορά από τα λεγόμενα placebos (ψευδοφάρμακα).

Στο βιβλίο ο συγγραφέας μοιράζεται τις εμπειρίες του επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του στο να πληροφορήσει το αναγνωστικό κοινό για την ευκολία με την οποία οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς τη φαρμακευτική αγωγή προς όφελος τόσο των ίδιων όσο και των φαρμακευτικών εταιριών.

Παράλληλα προτείνει σε οποιονδήποτε αισθάνεται συναισθήματα δυστυχίας να μη θεωρεί παράλληλα πως έχει κατάθλιψη. Πολλές φορές οι ιατροί προς προσωπικό τους όφελος λένε στον ασθενή πως πάσχει από κάποια βιοχημική ασθένεια που χρίζει αντιμετώπιση με φάρμακα χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρο αυτό.

Το «Manufacturing Depression: The Secret History of a Modern Disease» αποτελεί μια επιστημονική, ιατρική, ιστορική και πολιτιστική εξερεύνηση για την «επανάσταση των αντικαταθλιπτικών», η οποία ρίχνει φως σε πολλές άγνωστες πτυχές της «βιομηχανίας της κατάθλιψης» που έχει στηθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια στις ΗΠΑ.

Πηγή: Democracy Now

ΣΧΟΛΙΟ CCHR: Η Ψυχιατρική ειδικεύεται στην κατασκευή ψυχικών ασθενειών. Δείτε το αποκαλυπτικό ντοκυμαντέρ της CCHR "Ψυχιατρική - Επινόηση ψυχικών ασθενειών" και διαπιστώστε με ποιο τρόπο δημιουργούν όλο και περισσότερες ψυχικές ασθένειες; Ασθένειες όπως "η διαταραχή εφηβικής επανάστασης", η "διαταραχή μάθησης αριθμητικής", η "διαταραχή γενικής ανησυχίας" κλπ. Ποια ακριβώς είναι η σχέση ψυχιάτρων, DSM και φαρμακοβιομηχανιών;Δεν υπάρχουν σχόλια: