Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Νέος Νόμος στην Αμερική απαιτεί την πλήρη δημοσιοποίηση των χρημάτων από φαρμακευτικές σε ψυχίατρους

Με νομοσχέδιο που προτάθηκε από το γερουσιαστή Charles Grassley και το οποίο ψηφίστηκε και έγινε ομοσπονδιακός νόμος , προβλέπεται η πλήρη δημοσίεση όλων των χρημάτων που δίνουν οι φαρμακοβιομηχανίες σε γιατρούς σε μια δημόσια βάση δεδομένων.

Ο γερουσιαστής είχε ξεκινήσει το 2008 μια έρευνα σχετικά με το θέμα και ανακάλυψε ότι πολλά εκατομμύρια είχαν δοθεί από τις φαρμακοβιομηχανίες σε εξέχοντες ερευνητές χωρίς αυτό να έχει αναφερθεί πουθενά. Η έρευνα οδήγησε πανεπιστήμια και το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων.

Οταν η έρευνα του Grassley κατηγόρησε 7 ψυχίατρους για το ότι δεν αποκάλυψαν το γεγονός ότι έλαβαν χρήματα από φαρμακοβιομηχανίες ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ Τόμας Ινσελ, ψυχίατρος ο ίδιος θέλησε να διαπιστώσει εάν οι ψυχίατροι γίνονταν στόχος άδικα. Αυτό όμως που ανακάλυψε ήταν ότι  πιθανότατα οι ψυχίατροι έχουν περισσότερες συναλλαγές από ότι οι άλλες ειδικότητες.  


"Καταγγελία για την «επιρροή» των φαρμακοβιομηχανιών στην ψυχιατρική


ΤΑ ΝΕΑ
25/3/2010

Ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ καλεί τους ψυχιάτρους να εγκαταλείψουν την «κουλτούρα επιρροής» που έχουν δημιουργήσει οι συναλλαγές τους με τη φαρμακοβιομηχανία.

Σε άρθρο σχολιασμού που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, ο Δρ Τόμας Ίνσελ αποφεύγει να κάνει άμεσα λόγο για διαφθορά. Καταγγέλλει όμως μεροληψία υπέρ της χρήσης φαρμάκων, καθώς πολλές θεραπείες που δεν βασίζονται σε φάρμακα παραμένουν «θλιβερά ανεκμετάλλευτες».

Επισημαίνει επίσης ότι υπάρχει «μεροληψία στις πρακτικές συνταγογράφησης» η οποία ευνοεί τα πρωτότυπα φάρμακα εις βάρος των φθηνότερων γενόσημων (αντιγράφων των πρωτότυπων φαρμάκων).

Εκτιμά μάλιστα ότι η επιρροή της βιομηχανίας στην ψυχιατρική έρευνα και πρακτική είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ιατρικές ειδικότητες, καθώς οι ισχύοντες κανονισμοί δεν επαρκούν.

Οι καταγγελίες του Ίνσελ έρχονται ταυτόχρονα με την ψήφιση του ιστορικού, μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου για την Υγεία που κατέθεσε η κυβέρνηση Ομπάμα. Η νέα νομοθεσία απαιτεί από τις φαρμακοβιομηχανίες να δηλώνουν σε ετήσια βάση κάθε οικονομικό δεσμό τους με τους γιατρούς, από τα ερευνητικά κονδύλια μέχρι τα εταιρικά δώρα.

Ο νόμος προβλέπει επίσης τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα επιτρέπει στους ίδιους τους ασθενείς να εξετάζουν αυτά τα στοιχεία για τους γιατρούς τους.

Σύμφωνα με τον Ίνσελ, οι σημερινοί κανόνες του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας δεν είναι αρκετά σαφείς. Οι ερευνητές είναι μεν υποχρεωμένοι να δηλώνουν τις οικονομικές σχέσεις τους με τις εταρείες, εναπόκειται όμως στη δική τους προσωπική κρίση να αποφασίζουν τι συνιστά σημαντικό οικονομικό συμφέρον. Επιπλέον, οι σημερινοί κανονισμοί εξαιρούν ποσά κάτω των 10.000 δολαρίων ή συμμετοχές σε εταιρείες με ποσοστά κάτω του 5%.

Πολλές συναλλαγές φαίνεται πως πράγματι δεν καταγράφονται. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 από επιτροπή του Κογκρέσου εντόπισε ποσά εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν διατεθεί σε ερευνητές Ψυχιατρικής χωρίς να έχουν δηλωθεί.

Το θέμα έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια και πολλά ιατρικά έντυπα -τα περισσότερα απαιτούν πλέον από τους ερευνητές να δηλώνουν αν έχουν οικονομικά συμφέροντα από τις μελέτες τους."


Διαβάστε το πρωτότυπο στα αγγλικά

Πώς ακριβώς και για με ποιό σκοπό γίνονται αυτές οι απαράδεκτες συναλλαγές μεταξύ ψυχιάτρων και φαρμακευτικών; Δείτε στη συνέχεια μερικά από τα μυστικά του μάρκετινγκ των φαρμακευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: