Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Διαφωνών; Στο ψυχιατρείο!

ΤΑ ΝΕΑ 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ , gangel@dolnet.gr

«Αν δεν µπορέσω να βγω από εδώ,δεν θέλω να ζήσω άλλο. Εδώ είναι κόλαση. Βιαστείτε! Βοηθήστε µε! Είµαι απελπισµένος!». Ο κινέζοςδιαφωνών Λι Τζινπίνγκέγραψε το µήνυµα αυτό σε χαρτιά, τα οποία κόλλησεσ’ ένα παράθυρο του τρίτου ορόφου του Περιφερειακού Νοσοκοµείου αρ. 3 τηςΤσαογιάνγκ, στο Πεκίνο, µια ψυχιατρική µονάδα που διευθύνεται από την τοπική κυβέρνηση.

Οι κινεζικές αρχές κρατούν εδώ και οκτώ µήνες τον 46χρονο Λι χωρίς να έχουν ενηµερώσει την οικογένειά του. Ο διαφωνών, ο οποίος εργαζόταν µέχρι το 2001 ως αστυνοµικός στο Πεκίνο και στη συνέχεια είχε αναπτύξει στενές επαφές µε ακτιβιστές υπέρ της δηµοκρατίας, εξαφανίστηκε στα µέσα Οκτωβρίου. Η οικογένειά του προσέφυγε στις τοπικές αρχές, οι οποίες αρνήθηκαν πως βρίσκεται υπό κράτηση. Ο αδελφός του, ο Λι Τζινλόγνκ, είναι όµως βέβαιος ότι κρατούνταν εξαρχής στην ψυχιατρική µονάδα.Στα τέλη του περασµένου ∆εκεµβρίου, είχε δεχθείτηλεφώνηµααπό κάποιον που του είπε ότι ο αδελφός του βρίσκεται στο ψυχιατρείο. «Αρχισα τότενα περπατάωγύρω από το νοσοκοµείο και να κοιτάζω τα παράθυρα και µια µέρα τον είδα», είπε ο Λι Τζινλόνγκ στον ανταποκριτή του Γερµανικού Πρακτορείου. «Οταν το ανέφερα στην αστυνοµία, ήξεραν ότι βρισκόταν εκεί. Οµως οι απλοί αστυνοµικοί δενµπορούν να χειριστούν τέτοιεςυποθέσεις. Είπαν πως είναι καλύτερα να ρωτήσω την ασφάλεια. Οταν το έκανα, µου είπαν, “δεν έχουµε αυτό το πρόσωπο. ∆εν ξέρουµε κάτι γι’ αυτό”». Οταν ο ανταποκριτής του Γερµανικού Πρακτορείουεπικοινώνησεο ίδιος µετο ψυχιατρείο, αρχικά ένας υπεύθυνος προσφέρθηκε να ψάξει τον κατάλογο των ασθενών, όµως σταµάτησεκάθε συζήτηση ότανέµαθε ότιη ερώτηση γινόταν από ξένο δηµοσιογράφο.



Ο Λι Τζινλόνγκ επιµένει πως ο αδελφός του κρατείται κυρίως επειδή είχε υποστηρίξει ανοικτά τον ΖάοΖιγιάνγκ, οοποίος παύθηκε από τη θέση του Γενικού Γραµµατέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κοµµουνιστικού Κόµµατος το1989, αφούαντιτάχθηκεστη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών υπέρ της δηµοκρατίας, και πέθανε το 2005. Ο Λι Τζινπίνγκ είχε δηλώσει κάποτε πωςη νονά του και η σύζυγος του Ζάο ήταν αδελφικές φίλες και πως, ως εθνικός ηγέτης, ο Ζάο βοήθησε πολύ τον λαό. Σ’ ένα δωµάτιο στο παλιό σπίτι της οικογένειας υπήρχειερό γιατον Ζάο,όµως το 2008 οι Αρχές κατεδάφισαναυθαίρετατόσο τοσπίτι όσο και το ιερό. Ώς τώρα ο Λι Τζινπίνγκ είχε συλληφθεί τέσσερις µε πέντε φορές και είχε κρατηθείκάθε φορά από επτά µέχρι πάνω από δέκα ηµέρες.

Οµως δεν τον είχαν κλείσει σε ψυχιατρείο και ο αδελφός του φοβάται πως µπορεί να τον τιµωρήσουν για τις επιγραφές που κόλλησε στο παράθυρο.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων έχουν επανειληµµένα καταδικάσει τους εξωδικαστικούς περιορισµούς των κινέζων διαφωνούντων και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωµάτων σε ψυχιατρεία, χωρίς ωστόσο να ιδρώνει το αυτί του κινεζικού καθεστώτος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: